Beasiswa MEXT U2U

Hello August

Hello August

Assalamu’alaykum warohmatulloh, pembaca muslim..
Alhamdulillah, akhirnya sempat menyelesaikan post ini. Padahal post ini saya buat sejak April lalu, akhirnya terbit juga.

Hm, ini mau ngomongin tentang beasiswa pemerintah Jepang, tepatnya oleh MEXT (Ministry of Education, Culture, Sports, Science and Technology), yang juga dikenal dengan beasiswa Monbukagakusho. Dan yang akan saya bahas disini lebih spesifik tentang jalur rekomendasi universitasnya yang sering disebut dengan U2U (baca: yu tu yu). Pada dasarnya, beasiswa MEXT ada 2 jalur:

  • G2G, jalur rekomendasi kedutaan besar. Kedutaan besar masing-masing negara yang mengadakan seleksi. Kemudian kedutaan besar yang memberi rekomendasi penerimaan beasiswa.
  • U2U, jalur rekomendasi universitas Jepang. Universitas-universitas di Jepang yang mengadakan seleksi. Kemudian universitas lah yang memberi rekomendasi penerimaan beasiswa.

Let’s start. :mrgreen:

Baca lebih lanjut

GE Foundation Scholar Leaders Program 2010

Assalamu’alaykum..

Lagi” info beasiswa.. :mrgreen:
Tapi sekarang mau repost aja ya..
Source : www.iief.or.id
Matur nuwun buat mas Adrian Menteri Departemen Kesejahteraan Mahasiswa BEM ITS..
Kalo males baca onlen mau donlot filenya? monggo klik disini infonya, dan klik disini formulirnya..

General Information

IIEF is an affiliation entrusted to manage the GE Foundation Scholar-Leaders Program. Derived from its name, this program aims to find and develop new leaders that will bring positive changes to the world and their surroundings. In order to face future challenges, being smart is no longer sufficient. The need for capable leaders that are able to sustain development in any condition, whether its an easy or difficult situation.

This program is the shape of GE Corporation consideration effort through GE Foundation, which is a philanthropic foundation established by GE to support non-profit business programs with educational purposes as well as increases the well fare of human kind around the world. Here in Indonesia, GE Foundation has supported many humanitarian programs and educational as part of GE long term commitment towards community.

GE Foundation Scholar-Leader Program intended for Bachelor students in Indonesia with Cumulative Achievement Index (IPK) of a minimum 3.0 (of a scale of 4.0). Scholarships will be given early from the third semester up until the eighth, especially for those from MIPA faculty, economic and engineering backgrounds.

General Requirements

  • Bachelors students minimum third semester from ITB, ITS, UGM, UI, UNAIR, UNDIP, UNIBRAW, and UNPAD; one of these following major: Economy (Accounting, Development Management Study), MIPA (Physics, Chemistry, Math), Computer Science, Environmental Study, Engineering (Electro Engineering, Physics Engineering, Industrial Engineering, Chemistry Engineering, Computer Engineering, Evironmental Engineering or Mechanic Engineering)
  • Academic Index from I, II and III semester with minimum of 3.0 (scale 4)
  • Demonstrates skills and intellectual capability and strong leadership
  • Active in students organization or other social activities
  • Has a fairly good grasp of English, written and verbal
  • Comes from less fortunate background
  • Not in the condition of accepting other sponsorships from different institution

Registration Schedule

  • All documents must be submitted to IIEF by the latest on March 13, 2010 (by postal stamp).
  • Registration forms re available for pick up or for copy at the students unit, at each major or HIMA, or access from IIEF website. Filled registration form must be completed with transcript from 1st, 2nd and 3rd semester (legalized); 2 recommendation letters (from supervisor and other lecturers); letter of statement to indicate incapability of fortune (from distric council and university administration); letter of statement to indicate the applicants is not in condition of accepting other scholarship and will not accept other scholarship if found as one of the GE Foundation Scholar-Leaders Program; copies of other certificates or supporting documents (if there are others).
  • The form can be send to this address:
    Beasiswa GE Foundation Scholar-Leaders Program – IIEF
    Menara Imperium Lt. 28 Suite B
    Jl. H. R. Rasuna Said, Jakarta 12980
    Telp 021-8317330, Fax: 021-8317331; E-mail: scholarship@iief.or.id
    Website: http://www.iief.or.id
  • Complete information can also be access from: www.scholarshipandmore.org

· All documents must be submitted to IIEF by the latest on March 13, 2010 (by postal stamp).

· Registration forms re available for pick up or for copy at the students unit, at each major or HIMA, or access from IIEF website. Filled registration form must be completed with transcript from 1st, 2nd and 3rd semester (legalized); 2 recommendation letters (from supervisor and other lecturers); letter of statement to indicate incapability of fortune (from distric council and university administration); letter of statement to indicate the applicants is not in condition of accepting other scholarship and will not accept other scholarship if found as one of the GE Foundation Scholar-Leaders Program; copies of other certificates or supporting documents (if there are others).

· The form can be send to this address:
Beasiswa GE Foundation Scholar-Leaders Program – IIEF
Menara Imperium Lt. 28 Suite B
Jl. H. R. Rasuna Said, Jakarta 12980
Telp 021-8317330, Fax: 021-8317331; E-mail: scholarship@iief.or.id
Website: http://www.iief.or.id

Complete information can also be access from: www.scholarshipandmore.org

Cara Compile dan Run File Java di Command Prompt Windows

Assalamu’alaikum warohmatulloh.. :mrgreen:

Sudah dua bulan ga exist di blog, sekarang baru muncul kenapa kok posting hal ini? (tanya kenapa?) Lha gimana?! Kamis kemarin ada tugas untuk jaga praktikum Algoritma dan Pemrograman II (matkul tahun pertama), tugas praktikum adalah membuat program Java lewat Notepad. Ya, “Notepad” saudara-saudara! dan harus compilerun lewat cmd (command prompt). Saya cuma bisa berasumsi bahwa kebanyakan praktikan sudah terbiasa dengan IDE semacam Netbeans ato Jcreator. Alhasil, pakai cmd tidak bisa dan harus googling, lalu dipelajari dulu. Kenapa bisa begitu? Ternyata, keluar masuk folder pun masih belum tahu caranya.

Oleh karena itu, saya mau sharing disini. Mungkin di belahan dunia yang lain sempat terjadi hal yang sama. Let’s start, then.

Baca lebih lanjut

Cara menginstall phpPgAdmin di Windows

Ini postingan gara-gara tugas kuliah jaman baheula disuruh pake install phpPgAdmin dan banyak teman-teman yang bingung gimana cara nginstallnya. Pertama sih sempat nggak berhasil gara” settingan $conf['servers'][0]['host'] = ''; isinya kosong, padahal tinggal nambain localhost aja jadi $conf['servers'][0]['host'] = 'localhost'; sudah jalan. Semoga bisa membantu.

*** 1 ***

Pertama, dapatkan paket zip phpPgAdmin. Untuk versi terbaru, monggo download di sini. Kemudian, ekstrak file zip tadi dan rubahlah nama foldernya menjadi phpPgAdmin. Copy foldernya ke C:\xampp\ sehingga file” didalam ekstrak tadi bisa diakses dari C:\xampp\phpPgAdmin\.

*** 2 ***

Kemudian, edit file ‘config.inc.php‘ yang terdapat di folder C:\xampp\phpPgAdmin\conf\ dan ubahlah settingan ‘extra_login_security‘ menjadi false statement. Kemudian juga settingan ‘servers dan host’ menjadi localhost seperti berikut.

$conf['extra_login_security'] = false;
$conf['servers'][0]['host'] = 'localhost';

*** 3 ***

Kemudian, pastikan setting “extension=php_pgsql.dll” di dalam file C:\xampp\php\php.ini tidak sebagai komen yaitu didepan statement tersebut tidak terdapat tanda ; (titik koma).

*** 4***

Yang terakhir, bukalah file C:\xampp\apache\conf\extra\httpd-xampp.conf. Pada section <IfModule mime_module> tambahkan kode berikut.

Alias /phppgadmin "C:/xampp/phpPgAdmin/"
<Directory "C:/xampp/phpPgAdmin">
AllowOverride AuthConfig
Order allow,deny
Allow from all
</Directory>

Maksudnya adalah supaya bisa diakses dari web browser dengan alamat http://localhost/phppgadmin/.

Note:
Restart xampp bila perlu.
Itu cara diatas xamppku diinstall di C:\. Kalo diinstall di tempat lain belom dicoba. Gomen (baca: maaf). ^___^

Referensi:
Practical FOSS & PCR’s Notepad